Hela Kullen

Släkten

Fotogalleriet Sida 1

Fotogalleriet Sida 2

Fotogalleriet Sida 3

Fotogalleriet Sida 4

Fotogalleriet Sida 5

Fotogalleriet Sida 6

Fotogalleriet Sida 7

Fotogalleriet Sida 8

Fotogalleriet Sida 9

Favoritlänkar

Gå med i katternas E-Postlista

Felix bravader

Historian om Molly

Länka din hemsida här

Forum

Gästboken

Hem till Felix igen.Kattens Status måste höjas.

Tamkatten har funnits i människans närhet i flera tusen år. I det gamla Egypten, 3 500 år före Kristus, ansågs den som en av de mest heliga djuren. I dag är förhållandet nästan det motsatta; de har lågt värde och blir ofta varken vaccinerade, försäkrade eller avmaskade. Lagen jämställer numera katten med hunden, för att ge katten en högre status och för att belägga kattägare med större ansvar. Kattägare är på samma sätt som hundägare skyldiga att ha uppsikt över sitt djur och se till att det mår bra.
Innekatter är friskare än utekatter. De råkar inte lika ofta ut för olyckor, lever längre och blir mer tillgivna.Om man släpper ut sin katt bör man se till att den är öronmärkt, försedd med halsband och vaccinerad. Kattpest är inte utrotad och även en innekatt kan få kattpest, eftersom smittan kan tas in med skor och ytterkläder.


Katter jagar för att det är roligt, inte för att få mat. De är sedan många generationer vana vid att få mat av människor. Att överge en katt som är van vid att få mat och mänsklig närhet är mycket grymt. De flesta sommarkatter svälter eller fryser ihjäl. Skaffar man katt är man också ansvarig för den. Här är ett bra tillfälle att lära våra kattungetjatande barn vidden av att ansvara för en annan individ.
Sexualdriften hos katter är en stark djurisk drift som tär på dem fysiskt och psykiskt. En okastrerad katt driver omkring för att hitta en partner och hamnar i slagsmål, får skador och mår inte alls bra. En kastrerad katt däremot blir harmonisk och stannar hemma.
Katthonan kan kastreras så fort hon är könsmogen. Att löpa sliter väldigt hårt på kroppen och psyket och mer än två års p-pilleranvändning ökar risken för livmoderinflammation. Kastrera honan så mår hon bäst. Om du tar en kull bör du inte skänka bort kattungarna. Se till att de är vaccinerade, avmaskade och veterinärbesiktade, helst även öronmärkta och ta betalt därefter. Då får du seriösa köpare.


Kattungarna bör stanna hos sin mamma tills de är tolv veckor gamla. Först då är de fullt socialt utvecklade och man undviker därmed psykiska och sociala störningar.
Maten, det bästa och billigaste du kan ge din katt är torrfoder av bra kvalitet. Ge absolut inte katten hundmat, då hundmat saknar ämnet taurin. Taurinbrist kan leda till blindhet, kräkningar och hjärtproblem.
Avmaskning ska ske två till fyra gånger om året, även för innekatter, eftersom parasiter kan tas in på skorna. Vill vi se katter bli slaktade av kamphundar, sommarkatter dö av svält eller ihjälfrusna då vintern kommer, katter med tarmarna hängande utanför kroppen på vägarna? Om inte, då är det dags att börja ta ansvar och göra någonting åt kattens status.Greta Andersson © Maj. 2000Katten behöver dig. Katten är helt beroende av människan och kan inte lämnas vind för våg.