Här hittar du bilder på krukväxter.


fallskärmsblomma närbild fallskärmsblomma

Denna växt heter Ceropegia.sandersonii. Svenskt namn är Fallskärmsblomma. Den är lättskött och blommar villigt om den bara får rikligt med vatten. Mitt exemplar står i ett österfönster.

hoya carnosa

Här tittar min gamla H.carnosa fram lite blygt. Hon är ju över trettio år gammal men blommar och växer fint. Nyligen omplanterad för andra gången på trettio år.

brudorkidé Phalaenopsis-hybridorkidé Phalaenopsis-hybridorkidé Phalaenopsis-hybridorkidé Phalaenopsis-hybridorkidé Phalaenopsis-hybridorkidé


Foton av Phalaenopsis-hybrider som jag köpte med mig hem från Orkidéhuset när jag var där och 'tittade bara' Man kunde ju inte motstå. Och den är så vacker och lättskött. Man får inte vattna direkt i krukan utan den ska sänkas ner i vatten i max trettio sekunder och tas sen upp för att rinna av innan man ställer tillbaka den på sitt fat eller i ytterkrukan igen. Den tycker alltså inte om att stå med rötterna i vatten för då kolar den garanterat av. Å andra sidan behöver den inte ha vatten så ofta heller utan man kan gott och väl åka bort ett par veckor utan att man behöver tänka på att den måste vattnas. Om du är osäker på huruvida din orkidé behöver vattnas kan du helt enkelt bara lyfta upp krukan.
Om den känns lätt...Vattna!
Om den känns tung...Ställ tillbaka den på sin plats.

Ta inte heller bort luftrötterna som bildas ock klipp inte bort den gamla blomstängeln innan den har torkat bort av sig själv. Ge den näring en gång per vecka under mars-september. Särskild orkidénäring ska användas. Har du tillgång till regnvatten så vattna den med det. Annars kan man hälla upp kranvatten och låta det stå ett dygn innan man vattnar.

Vid omplantering som ska göras vartannat år under våren eller när blomningen är över, används orkidékompost som brukar finnas hos de flesta handelsträdgårdar och blomsteraffärer.
Kompost som passar till Phalaenopsis-hybrider. Den blandningens innehåll är: Grov pinjebark och kokosfibrer.
Ibland händer det att den får sk. 'keikis', dvs. småplantor och dessa kan man avskilja när de fått åtminstone 3-fyra blad och flera rötter. Dessa 'bebisar' planteras sedan i egen kruka.

Det jag skrivit här är grundläggande skötsel av Phalaenopsis-hybrider och är viktigt att tänka på för att få sin orkidé att överleva.
kornettblomma

Kornettblomman, Streptocarpus, har jag tur med men den kan vara lite kinkig ibland och man måste passa den noga med vattningen så den inte får för mycket. Ruttnar lätt om det blir för mycket av den varan och slokar om den får för lite.
Vintertid vattnas den bara så pass att den inte slokar.Snåla alltså med vatten om vintern. Producerar gärna flera bladrossetter som man kan använda till förökning. Bladen går också fint att använda till detta.

Det kommer mera bilder sen...