Ja det här är som de flesta kan se en Flitiga Lisa. Kommentarer kanske är onödiga? Gammal flitig växt som har funnits i alla herrans år... Min får stå ute om sommaren för Lisa har lite lätt för att få spinnkvalster på sig inomhus. Tar in den till natten innan nattfrosten kommer så den får acklimatisera sig inför livet inomhus. Har jag tur klarar den sig till följande sommar när den flyttas utomhus igen.

Det här är en Eucharis.grandiflora. Amazonlilja på svenska.Härstammar från Andernas bergskedja i Colombia och växer i utkanten av högplatåernas hedmarker.Bladen är vackra även när den inte blommar. De är stora,mörkt gröna och blanka. Blomman är vit och växer i klasar om sex blommor. Hållbarhet c:a 1 månad. Trivs i varma rum.Tål torr luft och vanlig lägenhetsmiljö. Jag fick en lök av en vänninna en gång i mitten på sjuttiotalet och den lever än. Jag har gett bort lökar från den till mina döttrar som i sin tur har delat ut lökar till sina vänner och bekanta. Så det här är en långlivad växt som är städsegrön. Den vissnar alltså aldrig ner utan ska skötas med ganska mycket vatten och näring. Kan blomma ett par gånger per år där den trivs och hos mig och mina döttrar har den trivts alldeles förträffligt. Som du ser på bilden så är blommorna stora och mycket väldoftande. Det känns direkt när man kommer förbi denn att den blommar. Denna kan jag verkligen rekommendera. I bland påstås det att den är svår att få i blom men det beror nog mest på att den blivit palcerad för mörkt. Ställ den i ett väster eller österfönster så kommer den att belöna dig med blommor rätt vad det är. Den blommar när den vill själv så du blir verkligen överraskad.
Kan vara svår att få tag hos blomsterodlarna.Men det finns lökar till försäljning om man letar noga på webben.


Callistemon citrinus heter denna växt. Lampborste på svenska. Den ska helst vistas utomhus under sommaren för den gillar inte riktigt att vistas i värme och torr luft. Jag har inte stor erfarenhet av denna växt men det lär jag väl få till höstan när jag ska försöka vänja den vid den varma torra luften inne i huset. Den härstammar från Australien och Tasmanien. Blir omkring tre meter hög i det vilda men inomhus hos oss i norden blir den aldrig särskilt hög. Vill ha ljus placering och 5-10° vintertid. 15-20° sommartemperatur.Blommar på våren eller försommaren. Tål vid att jorden torkar upp så vatten är den inte kinkig med... Eftersom den har så trevligt utseende ville jag gärna försöka om jag kan lyckas med den.

absbottom Det här är vad jag kan förstå en äggskalspelargon. Den har jag dragit upp själv från frö. Den är mycket vacker och blev stor och kraftig. En klar favorit.Lägg märke till de rent klarröda fläckarna i kronbladen. Hoppas nu bara att den klarar övervintringen så att vi kan njuta av den även nästa sommar.

Idag den 24/4-2003 kan jag glatt konstatera att pelargonerna har med glans klarat av vinterförvaringen nere i den mörka matkällaren och nu har jag tagit ut dem till altanen och klippt ner de gamla grenarna så det är bara c:a 10 cm stubbar kvar av dem. Ser ut som att de redan börjat skjuta nya skott.

Det kommer mera bilder sen...


Denna sida i Pelargonringen

ägs av

Våra Krukväxter.

Föregående sida | Nästa | slumpvis vald sida | Alla sidor